Info niaga

Rangkaian pengedaran pelbagai produk Pekasam AnnissA oleh pemborong dan pengedar yang kini terdapat di seluruh Malaysia. Juga jaringan rangkaian perniagaan dan rakan niaga pembuat / pengusaha pekasam AnnissA Global seluruh Malaysia. Bagi yang ingin menjadi pemborong, pengedar atau penjual Pekasam serta Ikan Kering, hubungi atau whatsapp ~ 01137870087 & 0125315488 ~ Puan AnnissA

Ahad

Fermented Fish - idexmy - Ikan Pekasam

movies @ Youtube


Fermented Fish - idexmy - Ikan Pekasam yang di usahakan secara komersial oleh USAHAWAN LUAR BANDAR dengan bimbingan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah - KKLW serta MOA MITI PDNKK MOSTI dengan agensi pelaksana FBP FELCRA MARA KEMAS MARDI SIRIM FAMA PERIKANAN UUM UPM MKM SKM TEKUN AGRO BANK. Juga turut serta sebagai ahli PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA - PPIM GABUNGAN PENGELUAR MAKANAN HALAL MALAYSIA - GPMM.


Pekasam di hasilkan dengan kaedah pemeraman di formulasikan kembali melalui pendekatan atau teknologi BIOTEK. ASAM GELUGOR di 'estrek' dan di peram bersama ikan bagi memasamkan ikan dan seterusnya menghasilkan PEKASAM yang berkualiti. Pelbagai jenis ikan air tawar dan air masin yang diproses dijadikan PEKASAM. Patin, Tongsan, Telapia, Loma, Ikan Puteh, Lampam, Sepat, Puyu, Teroboi, Keli, Kelah, Temoleh, Belida, Kembung, Gelama, Sadin, Kedera, Belanak dan lain-lain.


PEKASAM biasanya yang diproses secara tradisional diperam dengan begitu lama, ini menghilangkan banyak zat protein iaitu kandungan zat utama pada ikan. Struktur pada ikan yang di peram terlalu lama menyebabkan ianya mudah terurai.


Melalui pengetahuan yang dimenafaatkan melalui teknologi yang diperolehi dari MARDI SIRIM UPM, pemeraman ikan di singkatkan jika sebelum ini antara 1 - 6 bulan kini cuma 3 - 7 hari. Pemeraman yang lama akan menghancurkan ikan dan seterusnya menghilangkan zat Protein yang ada. Dengan kaedah BIOTEK ini, struktur ikan dalam keadaan sepatutnya dan zatnya ditambahbaik lagi. Penggunaan ASAM GELUGOR atau nama sainsnya GARCINIA ATROVIRIDIS GRIFF yang menghasilkan asid semulajadi Hca - Hydroxycitric secara langsung menambahkan keenakkan PEKASAM dengan AROMA yang menyelerakan. Proses pengeluaran PEKASAM secara TRADISIONAL dengan pendekatan TEKNOLOGI, gabungan penambahbaikkan ini menghasilkan produk BERKUALITI. Lebih 7 tahun R&D pembangunan produk PEKASAM ini. Dan kini pengeluaran di kormesial / berskala besar dapat menghasilkan 3 - 50 metrik tan sebulan.


Pengeluaran PEKASAM ini dibuat secara komersial, 3 - 50 metrik tan dikeluarkan dalam sebulan. Pemborong Pengedar Agen Jualan diperlukan, hubungi Haji Nadzri Mohamad 6 013 2552000 atau email hajinadzri@hotmail.com


Persembahan video PEKASAM di